Tarina

Tervetuloa Offgrid Rävel Kauppaan, verkkokauppaan oman tiensä kulkijoille, jotka haluavat rakentaa ja varustella laadukkaasti esimerkiksi matkailuautoa, minitaloa tai muuta omavaraista elämäntyyliä. Seuraavaksi hieman tietoa kaupan taustasta, ja perustajasta sen takana. Miten tämä verkkokauppa on syntynyt ja mistä idea sen perustamiseen on lähtöisin?

Unelma paikkaan sitoutumattomasta elämästä

Omaa sydäntä lähellä sydäntä on ollut rakentaminen, matkustaminen, suunnittelu ja omavarainen paikkaan sitoutumaton elämä. Vanlife, overlanding, tiny house, yms. minimalistiseen elämään suuntautuvat trendit ovat kiinnostaneet aina. Jo ensiasuntoa aikanaan hankkiessani, harkitsin vakavasti vanhan proomun ostamista ja sisustamista asunnoksi. Logiikka olisi ollut, että suurin osa teollisuudesta ja työpaikoista on vesistöjen vieressä, joten mahdollisuus kulkea alati talouden syklien mukaan elävien työmarkkinoiden perässä olisi helppoa,. Samalla voisi kulkea ulkomaille, olisi rantatontti, jnejne. Toki konservatiivisempaan kompromissiin tuli aikoinaan päädyttyä ja hankittua asuntolaina. Haaveilu pienestä liikkuvasta kodista ja sen suunnittelu silti jatkuu.

Haaveilu myöhemmin on siirtynyt proomusta ennemmin maantielle, ja haaveilin pitäisikö rakentaa reissupaku, reikkurekka vai reissubussi vai mikä. Aina yhteisenä nimittäjän suunnitelmissa oli kuitenkin se, että ajoneuvon pitäisi olla lähtökohtaisesti liikkuva koti ennemmin kuin sateensuoja jossa nukkua. Ajatuksissani tarkoitus ei ollut irtiotto arjesta ja kodista, vaan koti jossa on kaikki tarpeellinen ja joka mahdollistaisi mahdollisimman omavaraisen elämän. Syy tähän haaveiluun on ilmeinen: ihminen kuluttaa todella suuren osan ajastaan kodin ja työpaikan väliä liikkuessaan. Kun koti liikkuu sinne missä työ on tai päinvastoin, vapautuu aikaa muuhun.

Omavaraisen asumuksen, oli se sitten pyörillä, vesillä tai ihan vaan paikallaan, vaatimukset eivät sinänsä ole kummoiset. Ihminen tarvitsee suojaa sähköä, vettä, ruokaa, lämpöä ja saniteettitilat. MIkä tässä lisää muuttujia, on ihmisen vaatimustaso kuhunkin näistä toiminnoista. Periaatteessa ihminen voi elää pitkäänkin erämaassa teltan vaatteiden yms. avulla, mutta ajatuksissani ei omavaraisuudessa ole luopua mukavuuksista. Ehkä ennemmin päinvastoin. Ajatuksissani omavarainen asumus ei ole mikään projetki tai harrastus, vaan asumus siinä missä mikä tahansa muukin. Erona lähinnä koko, ja mahdollisimman pieni riippuvuus yhteiskunnan infrasta, kuten jätehuolto tai energiaverkko. Samalla kun ihminen irtautuu näistä, tulee sivutuotteena myös mietittyä omaa ekologisuuttaan ja kierrätystä.

Unimog 401 matkailuauto Iitissä pellon reunassa
Kuva: Unimog 401 / Iitti 2022

Idea Rävel kaupasta

Kuva; Hailuoto 2022

Itse asiaan. Siis siihen, miten tämä kauppa on saanut alkunsa. Tosiasiassa kyse on hieman siitä, että sattumien summahan tämä on. Toisaalta sattumat ovat kuitenkin vieneet tähän suuntaan yksi toisensa jälkeen, että ihan hetken mielijohteesta ei voine olla kyse.

Miten tästä pohdinnasta sitten tuli tämä nettikauppa? Tein listaa mitä asioita Unimogia varustellessani, että mitä tavoitteeseen 7vrk omavarisuuden tavoitteeseen pääsemiseksi pitää olla, ja totesin että suunnittelu on vähintäänkin hankalaa tai ainakin työlästä. Vaihtoehtoja on vaikka mitä, ja tarvikkeita pitää etsiä monista eri paikoista ja vertailla pitkälti oman järkeilyn perusteella.

Käytännössä tässä järkeilyssäni päädyin vuosia sitten hankkimaan Ecoflow:n varavirtalähteen. Ecoflow oli jo entuudestaan tuttu, oltuani heihin yhteydessä työni kautta ja vapaa-ajalla päädyin heidän tuotteisiinsa myös järkeilyn kautta. Markkinoilta ei vaan löytynyt muuta järkevää vaihtoehtoa, joten hankin Delta Max varavirtalähteen, jota olen käyttänyt sekä kotona, etätöissä autoillessani että myös camper-Unimogissani.

Ecoflow on yhä mielestäni paras ratkaisu DIY varavirraksi pienimuotoisiin omiin projekteihin. Siksi sen ja sen mahdollistaman omavaraisuuden ympärille aloin hahmotella tuotetarjontaa. Tavoite on maksimoida sekä Eurooppalainen, että Suomalainen tuotetarjonta mahdollisuuksien mukaan.

Nyt nettikauppa on auki, ja käytännössä omassa varastossa on vasta ruokaa, ja osa tulee toimittajien varastoilta. Toimitusajat täten eivät alussa ole ihan päivän / parin luokka, mutta paras mihin pystytään.

Lauri Ylinen / +358 44 5467385

Instagram: @offgrid_ravel ja @offgrid_ravel_kauppa

lauri.ylinen@ravelkauppa.com

Scroll to Top